Cumartesi, Ekim 28, 2006

JFreeChart

Daha evvelki bir blogumda Jasper Reports'tan bahsetmiştim. Bugün de Jasper Reports'un da kullandığı, rapor harici uygulamalarda da kullanabileceğiniz bir tool'u sizinle paylaşmak istiyorum. Sizi bilmem ama ben Excel'i ilk kullanmaya başladığımda, hayran olduğum özelliklerinden biri de 5-10 saniyede hücreleri seçerek hazırladığımız grafiklerdi.

İşte JFreeChart da aynen Excel'deki grafik zenginliğini ve kolaylığını karşılamak amacıyla java dünyası için hazırlanmış süper bir open-source API. JFreeChart neredeyse Excel'in grafikleri kadar güzel ve 100'lerce çeşit grafik üretebiliyor. JFreeChart'ı ister JSP/Servlet içerisinde, isterseniz de stand-alone bir uygulama içerisinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çıktıyı ister JPG, PNG, SVG isterseniz de swing componenti olarak alabiliyorsunuz. Sınıfında open-source dünyasında en çok kullanılan API.

JFreeChart is a free 100% Java chart library that makes it easy for developers to display professional quality charts in their applications. JFreeChart's extensive feature set includes:

  • a consistent and well-documented API, supporting a wide range of chart types;
  • a flexible design that is easy to extend, and targets both server-side and client-side applications;
  • support for many output types, including Swing components, image files (including PNG and JPEG), and vector graphics file formats (including PDF, EPS and SVG);
  • JFreeChart is "open source" or, more specifically, free software. It is distributed under the terms of the GNU Lesser General Public Licence (LGPL).

http://www.jfree.org/jfreechart/

JFreeChart 'ı uygulamaları içerisinde kullanmak isteyen arkadaşlara ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Son kullanıcılar veya müşteriler ekranlarında bu tip görsel bileşenleri görmeyi çok sevdiklerinden, JFreeChart 'ı bir kere kullanmaya başladınız mı her ekranda grafik isteyeceklerinden emin olabilirsiniz. Bu yüzden son kullanıcıya ekranlarda grafik göstermenin zor olduğunu söyleyin ki sonradan başınız ağrımasın.

Bu arada JFreeChart 'ın her ne kadar kendisi bedava da olsa profesyonel dokümantasyonu paralı. Sonuçta arkadaşların da karnı doyması lazım :)

İyi geliştirmeler

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa