Cumartesi, Ekim 28, 2006

Government and Open Source

Geçtiğimiz senelerde özellikle AB ülkerinin başını çektiği devlet dairelerinde açık kaynak kodlu yazılım kullanımına ağırlık verileceği haberlerini sıkça duymuştuk. Bu karar biraz da özellikle milyonlarca dolarlık lisans paralarının ödendiği Microsoft ürünlerine karşı alınmıştı.

O zaman kendi kendime "Özel firmalar geçemiyor açık kaynak kullanımına, devlet daireleri mi geçecek, hem de son kullanıcı ürünlerinde" demiştim.

Geçenlerde okuduğum 2 ayrı haberle o zamanki söylemin sadece bir blöf'ten ibaret olmadığı anlaşılıyor. Adamlar resmen devleti de açık kaynak koda geçirmeye kararlı, hem de son kullanıcıyla birlikte:

City Of Chicago Migrates To Red Hat Enterprise Linux

Red Hat announced the City of Chicago's successful migration to Red Hat Enterprise Linux for essential government programs, including the vehicle registration system, online job applications, restaurant inspections, ethics training and more. The City of Chicago migrated to Red Hat in order to reduce costs and improve support, performance and scalability. The city has already saved more than $250,000, and is reducing server hardware, maintenance and operating costs as a result of Oracle's certification and support infrastructure on Red Hat.

Munich mayor: Full speed ahead to open source

"It was no easy decision to migrate our computers to open source software," Strobl said Tuesday in speech at the Systems IT trade show in Munich. "But we're very happy with the results so far. I'm no technology freak but even I must admit how easy it's been to migrate to the new software."

Last month, Munich began replacing Windows and Office with Linux and OpenOffice.org software on around 14,000 desktops , a year later than planned and nearly three years since the city announced its move to open source.

"Between now and 2008, we plan to complete the migration and I don't see any reason why we shouldn't," said Wilhelm Hoegner, IT director at the City of Munich.

Although numerous other European cities are closely following the LiMux project, Hoegner is hesitant to estimate how many will ever take the leap and deploy open source on a large scale. "Politicians don't know enough about open source and are worried about making a mistake," he said. " Believe me, my head would have been on the block if things had backfired here."

Olay sadece Almanya ile sınırlı kalsa derim ki bunların peşinden başka giden olmaz ama Amerikalılar da bu yolda. Bence bu konuda da Türkiye trene en son binen olmamalı. Devlet yurt dışına milyonlarca dolar windows ve office lisans parası ödeyeceğine, yerli firmalara danışmanlık ücreti olarak versin bu paraları.

Diyeceksiniz ki yurt dışındaki kullanıcı daha eğitimli, Türkiye'deki kullanıcılara bırakın linux kullandırmayı windows zor kullandırıyoruz diyeceksiniz. Açık kaynak kod dünyası nerde bir ihtiyaç var ise oranın ihtiyacını hemen karşılıyor.

Belki duymuşsunuzdur http://www.turkix.org ve Armador OS 2006 gibi parlak genç Türk beyinlerinin geliştirdiği linux tabanlı, Windows XP'ye çok benzeyen, türkçe desteği olan open-source işletim sistemleri mevcut.

Demem o ki istenirse son kullanıcıya istediği açık kaynak kodu vermek mümkün, yeterki kelleyi koltuğa koyacak birilerini bulalım...


2 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Pardus, Windows yerine Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi'nde kullanılmaya başlanacak. İlgili haberler burada.

Selamlar.

6:45 ÖS  
Blogger Mustafa Tan dedi ki...

Umarım bu girişim diğer devlet dairelerinde de olur. Çünkü Askeri Kurumlar tam kamu kurumu sayılmaz. Çünkü karar alma mekanizmaları ve istahdam ettikleri personel profili diğer kamu kuruluşlarından çok farklı.

6:52 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa