Pazar, Ocak 07, 2007

Nokia joins Wimax train

Ağustos 2006'da Sprint Nextel'in öncülüğünde Intel, Motorola ve Samsung bir araya gelerek 4G standardı olarak Wimax'i (IEEE 802.16e) seçmiş ve Wimax konusunda ciddi yatırımlar yapma kararı almışlardı.

Sprint Nextel Announces 4G Wireless Broadband Initiative With Intel, Motorola and Samsung
Working together with Intel, Motorola and Samsung, Sprint Nextel will develop a nationwide network infrastructure as well as mobile WiMAX-enabled chipsets that will support advanced wireless broadband services for computing, portable multimedia, interactive and other consumer electronic devices. These efforts are intended to allow Sprint Nextel customers to experience a nationwide mobile data network that is designed to offer faster speeds, lower cost, and greater convenience and enhanced multimedia quality.

In working together with Intel, Motorola, and Samsung, Sprint Nextel has the experience, network infrastructure, spectrum and distribution channels to make 4G mobility services pervasive and indispensable for customers. The company?s deployment plans target a launch of the advanced wireless broadband services in trial markets by the end of 2007 with plans to deploy a network that reaches as many as 100 million people in 2008. Sprint Nextel plans to expand mobile WiMAX network coverage thereafter.


O zaman bu işbirliği haberi kimseyi şaşırtmamıştı. Çünkü İskandinavya kökenli şirketlerinin liderlik ettiği 2G döneminin GSM standardı tüm dünyada yaygınlaşırken, Amerika kökenli telekom ve teknoloji şirketleri mobil dünyadan istedikleri payı alamamışlardı.

Bu şirketler bu sefer işi sıkı tutup, güçlü bir işbirliği ile Wimax standardı üzerine yoğunlaştılar. 3G mi yoksa 4G mi tartışmasının devam ettiği bugünlerde, bu sefer İskandinav kökenli telekom firmaları hangi teknolojiye yatırım yapacakları konusunda kararsız. Bu firmalardan biri olan Nokia uzun süre 3G ve Wimax arasında kararsız kalmıştı ama nihayet 5 Ocak 2007'de çıkan bir haberle pozisyonlar netleşti :)

Nokia joins Sprint WiMax bandwidth-wagon
Nokia will supply infrastructure and client hardware for the high-speed network, which is designed to far outstrip cellular speeds, Sprint announced Friday. The Finnish mobile giant joins Intel, Samsung Electronics and Motorola as a vendor to Sprint, which plans its WiMax network as a 4G (fourth-generation) system to complement 3G (third generation).

When Sprint chose WiMax last year, it automatically boosted the prospects of the fledgling wireless broadband technology. The addition of Nokia, a dominant cellular supplier outside the U.S., is a boon to Sprint in its mission to foster a large vendor ecosystem around WiMax. Having more equipment providers, especially ones with a global presence, should put more products on the market and increase manufacturing volumes so device prices lower.

Nokia will supply network gear, including its Nokia Flexi WiMax base transceiver stations, and develop and market mobile devices including multimedia computers and Internet tablets, the carrier said. It will also help develop services and applications and foster global adoption of WiMax to make international roaming possible.

Diğer bir GSM lideri Ericsson da aslında geçenlerde artık IP ve genişbanta yatırım yapacağının sinyallerini vermiş ve 20 Aralıkta piyasa değerinin üstünde bir para vererek 1.9 milyar dolara Redback Networks'u satın aldığını duyurmuştu:

Ericsson, Redback'i 2,1 Milyar $'a Satın Aldı
İki şirketin güçlerini birleştirmesi müşteri ve hissederlar açısından önemli bir değer yaratacağı gibi, çalışanlar için de yeni fırsatlar ortaya çıkaracaktır. VOIP, IPTV ve video-on-demand gibi mobil ve sabit genişbant ağlara yönelik sürekli artan talep yeni IP-bazlı servisleri pazara sunmamızı gerektiriyor. Bu tür uygulamalar çok yüksek servis kalitesi istiyorlar ve halihazırda bulunan bantların genişlikliklerinin ve yönetim araçlarının yeterli olmaması bu servislerin verilmesini zorlaştırıyor. Bu ağlarda servis kalitesi yuksek kapasiteli akıllı routerların kullanılması gerekiyor.

Wimax'e öncülük eden şirketler sürekli Wimax'in 3G'ye bir rakip değil, tam aksine tamamlayıcı bir teknoloji olduğunu vurguluyorlar. Ama bu aslında
Telekom devlerini ürkütmemek için dile getirilen bir söylem. Lisans bedellerinin, son kullanıcı ve operatör cihazlarının çok yüksek olması nedeniyle hiç kimse aynı amaca hizmet eden 2 teknolojiye birden para yatırmak istemeyecektir. Bakalım 2007 bize başka neler gösterecek.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa