Pazartesi, Aralık 25, 2006

Wimax : Attractive Economics

Wimax 'in 3G gibi rakiplerine karşı en önemli avantajlarından biri de ekonomik oluşu. Wimax 'i ekonomik yapan en önemli faktörlerinden biri de bant genişliğini ve frekansı çok verimli kullanıyor olması. Bu verim sayesinde Wimax'in, kablosuz iletişim dünyasının en önemli maliyet kalemlerinden bir olan Baz İstasyonu ihtiyacı daha düşüktür. Aşağıdaki tabloda Wimax'in, şartlar aynı tutularak rakibi olan HSPA ve EVDO gibi 3G teknolojilerine göre Baz İstasyonu ihtiyacı gösterilmiştir.

Business Case Impact
From a business case perspective the throughput and spectral efficiency advantages of mobile WiMAX results in fewer base stations to achieve a desired data density. The example in Figure 3 summarizes the number of base stations required to achieve a DL data density of 215 kilobytes per sec per sq-km over a 129 sq-km coverage area. Fewer base stations greatly reduces the network capital costs for a given network capacity and, with lower equipment maintenance costs, results in lower operating expenses as well.



Gördüğünüz gibi Wimax'in 129 kilometre-karelik bir alanı kaplamak için ihtiyaç duyduğu baz istasyonu sayısı 3G' ye göre % 50 daha az. Baz istasyonlarının kira, elektrik (klima + verici) ve bakım maliyetlerinin gayet yüksek olduğunu hatırlatırım.

Ayrıca Wimax açık sistemler üzerine kurulduğu için şu an bir sürü üretici aynı standartlarda Wimax ürünleri üzerinde geliştirmeler ve üretim yapıyor. Wimax baz istasyonlarının üreticilerin çokluğu nedeniyle çok daha ucuz olacağı tahmin ediliyor.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa