Çarşamba, Aralık 06, 2006

FreeTTS

Türk Telekom'un sabit telefonlara sms gönderilebilmesi ile ilgili hizmetini deneme imkanı bulunca, yıllar önce kullandığım bir open-source uygulama aklıma geldi.

Sabit Hatlardan da Kısa Mesaj Gönderilecek
Sabit telefonlara gönderilen kısa mesajları görebilmek için SMS uyumlu telefon cihazlarına sahip olmak gerekiyor. SMS uyumlu olmayan cihazlarda ise yazılı mesajlar, sesli mesaj olarak iletilebilecek.


Gerçekten de bugün gönderdiğim birkaç test mesajıyla, yazılı mesajların gayet başarılı bir şekilde sese dönüştüğüne şahit oldum. Yazıyı sese dönüştürme programı olarak ne kullanıyorlar bilmiyorum ama bir ara Koç topluluğuna bağlı GeVeZe diye bir şirket vardı bu işler ile uğraşan.

Aslında yazıyı sese dönüştürmek çok zor bir teknloji değil:

FreeTTS 1.2
FreeTTS is an open source speech synthesis system written entirely in the Java programming language. It is based upon Flite . There is active development happening in the FreeTTS project.

FreeTTS Java API'sini kullanarak çok kısa sürede ingilizce metinleri sese dönüştürebilirsiniz. Sanırım esas türkçeyi merak ediyorsunuz. FreeTTS aslında her dile destek veriyor fakat öncelikle türkçe diline has özel ses dosyalarının oluşturulması gerekiyor.

How do I add support for a language other than English?
This is not a trivial task as it requires a lexicon for the language as well as various statistical data about the language. The document http://festvox.org/festvox/festvox_toc.html describes this is more detail.

Tabii eğer şansınız varsa belki türkçe için gerekli altyapıyı önceden biri hazırlamıştır. Bunun için FreeTTS Forumlarına bir göz atmanız yeterli. Bence mutlaka bir deneyin, profesyonel olarak kullanma imkanı bulamazsanız dahi epey eğleneceksiniz :)

http://freetts.sourceforge.net/

1 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

freeTTS in takip ettiğim kadarıyla Türkçe desteği bulunmamakta.VipSes firmasının türkçe text to speech programı var acaba kendileri mi ürettiler bilmiorum..Ama freetts in türkçe desteğini 4 gözle bekliyorum.

Hakan Fatih YILDIRIM

12:17 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa