Pazar, Ekim 29, 2006

3G Disappointment

3G ile ilgili yorum yapmadan evvel bilgi sahibi olmayanlar için wikipedia.org 'taki 3G tanımına bir göz atalım:

3G (or 3-G) is short for third-generation technology. It is used in the context of mobile phone standards. The services associated with 3G provide the ability to transfer simultaneously both voice data (a telephone call) and non-voice data (such as downloading information, exchanging email, and instant messaging). In marketing 3G services, video telephony has often been used as the killer application for 3G. 3G networks are not upgrades of 2G networks and do not operate on the same frequency spectrum; rather, entirely new networks need to be built and new frequencies need to be assigned to mobile operators.

3G kısaca şu an kullandığımız 900 ve 1800 Mhz'lerden yayın yapan 2G diye adlandırılan GSM standardından daha yüksek frekanslarda yayın yapan, daha hızlı data transferine imkan veren teknolojilere verilen genel addır. 3G'nin ortaya çıkmasının nedeni şu an kullandığımız 2G altyapısının ses üzerine kurulu olması nedeniyle yüksek hızlarda data transferine imkan vermemesi. Her ne kadar GSM operatörleri altyapılarını upgrade ederek 2.5G diye adlandırılan GPRS ve EDGE teknolojilerine geçseler de, bu teknolojilerin sunduğu "data hızı/maliyet" çok düşük kaldığı için kimseyi memnun etmedi.

İşte bu yüzden 2G teknolojilerini geliştirenler daha yüksek data hızı sağlayan 3G teknolojilerini geliştirdiler. Fakat data hızının arttığı oranda maliyetler de arttığı için 3G teknolojisi de son kullanıcının beklentisini karşılamaktan uzak kaldı. Bu yüzden bir sonraki blog'umda bahsedeceğim Wimax teknolojisi ön plana çıkmaya başladı. Türkiye'de GSM operatörlerinin çok istemesine rağmen halen 3G lisansları verilmiş değil. Ben şahsen devletin ilk defa bir konuda yavaş hareket ederek doğru karar verdiğine inanıyorum:

Önce 3G sonra Wimax lisansı

3G ile ilgili tartışmalara dikkat çeken Yıldırım, ''Bazıları (3G'de Türkiye geç kaldı, herkes başını aldı gitti) diyor. Böyle laflara benim karnım tok, gaza gelmeyiz. 3'üncü nesli alanların halini gördük. Ne kadar büyük hayal kırıklıkları yaşadıklarını gördük. Milyarlarca doları derleyip, toplayıp teslim ettiler, sonunda perişan oldular. Telekom sektöründe konuşulanları dinlediğiniz zaman kafayı yersiniz. Birinin dediği, öbürünün dediğini tutmuyor. Şu anda 3G frekans çalışmaları yapılıyor. Önce 3G frekans tahsisi, sonra da Wimax ile ilgili frekans tahsisi öngörüyoruz. Kimsenin kafası karışmasın. Bakanlık, ortaya koyduğu takvimi uyguluyor'' dedi.

Böylelikle dünyada diğer firmaların yaşadığı 3G hayal kırıklıklarına bakıp, yerel GSM operatörleri yeni teknolojilerin seçiminde daha dikkatli davranabilir. Aşağıda dünyada 3G'ye geçenlerin yaşadıkları ile ilgili bazı örnek haberler:

Vodafone Çek Cumhuriyetinde 3G'yi Durdurdu

Vodafone'un geçen yıl 3,5 milyar $ ödeyerek satın aldığı, Çek Cumhuriyetinin 3.büyük operatörü Oskar'da UMTS teknolojisi ile 3G servisi verme planlarının durdurulduğu bugün açıklandı.

Planların durdurulma nedeni, şirket tarafından maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle, müşterilerin ödeyemeyecekleri bir fiyata çıktığı şeklinde açıklandı. Ayrıca şirket şu anda UMTS networkünün geleceği, ya a ileride bir gün devreye alınıp alınmayacağı gibi konularla ilgili bilgi vermedi.

3G Lisansını Kaybeden LG, 109 M $'da Ceza Ödüyor

LG, 2001 yılında, 3G lisansını kazanmıştı. İhalede 1,2 milyar $ teklif vermiş ve bugüne kadar da 230 milyon $ ödeme yapmıştı. Ancak geçen sürede ortaya çıkacak hizmetin pahalı olacağının anlaşılması üzerine LG'nin yatırım yapmayı yavaşlattığı görüldüğü için düzenleyici kurum sözleşmesini iptal etti.

3G for mobile broadband? Think again

The principal problem with 3G and HSDPA is cost. Rates for 3G data services are high in most countries, making the technology ill-suited for heavy data access, with the exception of wealthy customers and some business users.

3G data plans are often cheaper in other countries, but these services are not intended for mass adoption. In Singapore, MobileOne offers unlimited access with a 3G data card for S$68 ($43) per month. That service is geared to business users, who are more willing to pay for premium services, rather than the average consumer.

If operators want to make cellular more competitive for data, they will have to rethink their business model. "The voice charging model works very well for voice, but translating that into the data world isn't necessarily going to be as successful," Owen said.

NTT DoCoMo profits fall on 3G subsidies

However despite revenue rising almost ¥10 billion during the period, the company saw operating expenses rise just over ¥51 billion due to increasing popularity of 3G services. NTT DoCoMo subsidizes the cost of each new handset sold and such subsidies on 3G handsets are greater than those on older second generation models.

4 Yorum:

Blogger aysee dedi ki...

lütfen bn bu konuşmaya nasıl katılcm biri bilgi versn.....

10:14 ÖÖ  
Blogger aysee dedi ki...

ya bn bu konuşmaya kaaydolamıyorm nerden kayıtlı olcm LÜTFEN bir bilgi vern LÜTFEN .....

10:18 ÖÖ  
Blogger Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Ayşe Hanım,

"bu konuşmaya kaydolamıyorum" derken tam olarak neyi kastediyorsunuz.

10:41 ÖÖ  
Anonymous netten para kazanma dedi ki...

güzel bir bilgi sağolun mustafa bey.

10:03 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa