Pazar, Kasım 12, 2006

TinyMCE: What You See Is What You Get

Son yıllarda Wiki ve Blog sitelerinin artmaya başlamasıyla son kullanıcının html ekranlarını kullanarak rich format diye tabir edilen Word tadında veri girişi ihtiyacı ortaya çıktı. Normalde bir html ekranına koyacağınız TextArea işinizi görse de, kullanıcı girdiği metini formatlayamadığı için çok kullanışlı olmuyordu.

Bunun yerine genelde kullanıcılar formatlanmış metnini Word'de yazıp uygulamaya attach ediyordu. Tabii ki Word dokümanı içerisindeki metinde arama yapmak, düzeltme yapmak, vs. büyük sorun oluyordu.

Son yıllarda JavaScript teknolojisinin gelişmesiyle Javascript HTML WYSIWYG diye adlandırılan editörler gelişmeye başladı. İşte bu yazının konusu bu editörlerin en meşhuru TinyMCE.

TinyMCE Features
  • Easy to integrate, takes only two lines of code.
  • Customizable through themes and plugins.
  • Customizable XHTML 1.0 output. Block invalid elements and force attributes.
  • International language support (Language packs)
  • Multiple browser support, Mozilla, MSIE, FireFox, Opera and Safari (experimental).
  • PHP/.NET/JSP/Coldfusion GZip compressor, Makes TinyMCE 75% smaller and a lot faster to load.
  • Open-source
Eğer herhangi bir download yapmadan neymiş bu TinyMCE, bir görelim diyorsanız Full featured example sayfasına tıklayıp TinyMCE ile neler yapabileceğinizi hemen görebilirsiniz.

Confluence , Blogger , XWiki gibi meşhur wiki/blog uygulamaları da editor olarak TinyMCE kullanıyor. Örneğin şu an okumakta olduğunuz yazıyı da
Blogger 'ın TinyMCE editöründe yazıyorum. Bazılarınızın aklına hemen "Google'ın Gmail'i de editör olarak TinyMCE mi kullanıyor?" sorusu gelebilir. Sorunuzun cevabı hayır. Google genelde bu tip uygulamaları kendi geliştiriyor çünkü kendine has bir çok özelleştirmeler yapıyor.

TinyMCE 'yi wiki/blog haricindeki uygulamalarınızda özellikle son kullanıcılardan feedback almak için kullandığınız Şikayet, Öneri, Raporlama, vs. gibi ekranlarınızda kullanabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: http://tinymce.moxiecode.com/

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa