Pazar, Kasım 05, 2006

3G and Turkey

Bir önceki 3G ile ilgili blogumda bir sonraki blogumun Wimax ile ilgili olacağını yazmıştım ama 3G ile ilgili o kadar çok haber çıkıyor ki şu aralar. Bu haberlerin ortak özelliği 3G 'den bahsederken aslında farkında olmadan bize Wimax lazım diyor olmaları.

Son haber Ericcson'un küresel mobil iletişim araştırmasından. Bakın bu araştırmanın 3G ile ilgili kısmından nasıl bir sonuç çıkmış:

3G'NİN ÖNÜ AÇIK AMA BİR ŞARTLA

Ericsson araştırması, Türkiye'de henüz lisansı çıkmadığı için operatörlerin hazır olmasına karşın tüketiciye ulaşamayan 3G uygulamalarına karşı tüketicilerin istekli olduğunu ortaya koyuyor. Kullanıcıların yüzde 48'si video telefonu, yüzde 47'si cepten internet, yüzde 38'i mobil TV gibi uygulamalara talep beyan etti. Ancak, Kulabaş'ın altını çizdiği nokta ise tüketicilerin 3G uygulamasında kesinlikle tek fiyata limitsiz kullanımdan yana olduğu, zira katılımcıların yüzde 78'i tek sabit fiyat istiyor.

Kulabaş, her yıl yaklaşık 1.5 milyon "teknoloji kullanıcısı" gencin mobil pazara dahil olduğunu, bunun da 3G için en azından 5 milyon'luk potansiyel bir pazar yarattığını savunuyor. Kulabaş'a göre, Türkiye'nin 3G pazarı İsveç, Norveç, Belçika gibi birçok gelişmiş Avrupa ülkesinin tüm mobil pazarıyla denk bir hacme sahip olacak.

Gördüğünüz gibi son kullanıcı aynen evindeki internet bağlantısında olduğu sabit fiyata sınırsız bağlantı istiyor. Maalesef operatörlerin
3G ile müşterilerinin bu talebini yerine getirmesine imkan yok. Bunun sebebi ise daha evvel bahsettiğimiz gibi 3G altyapısının getirdiği yüksek operasyonel maliyetler.

3G 'nin yapamadığını Wimax nasıl yapacak diyorsunuz. Beklediğinize deyecek merak etmeyin :)

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa