Pazar, Aralık 17, 2006

Wimax : Superior Performance

Bir önceki Wimax ile ilgili blog 'umda Wimax teknolojisinin güçlü yanlarına değinmiş fakat detaylara girmemiştim. Sanırım artık eteğimizdekileri dökme vakti geldi :) Fakat teknik detaylara girmeden evvel birazdan bahsi geçecek bazı kısaltmalar ve terimler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

EVDO, HSDPA ve HSPA gibi terimler 3G teknolojisine ait standartlardır. (GSM'in 2G, Wimax'in ise bir 4G standardı olması gibi)
MIMO (Multiple Input Multiple Output) ve SIMO (Single Input Multiple Output) ise Wimax'e ait anten teknolojilerini ifade eder.

Bu kısa bilgilerden sonra Wimax 'i, 3G ile karşılaştırarak bir performansına göz atalım:



Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi şartlar aynı tutularak yapılan testlerde Wimax'ın sağladığı band genişliği 14Mbps'e kadar çıkarken, 3G ise 5Mbps seviyelerinde. Wimax'in bu üstünlüğü aslında OFDMA teknolojisinde yatıyor:

The advanced performance of mobile WiMAX is largely tied to its use of Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA), a multiplexing technique well suited to multipath environments that gives network operators higher throughput and capacity, great flexibility in managing spectrum resources, and improved indoor coverage (Figure 3).

WiMAX performance is further enhanced by the use of Time Division Duplex (TDD), but it can also support Frequency Division Duplex (FDD) which dominates in 3G networks. Whereas FDD keeps the uplink and the downlink channels separate in frequency, TDD is a less complex, more efficient mechanism that uses a single frequency channel, with uplink and downlink traffic separated by a guard time.


"Bize laboratuar ortamında yapılan testler değil, gerçek hayattan örnekler lazım" diyenlere cevabım, Wimax teknolojisine en fazla yatırım yapan Samsung'a ait bir çalışmanın sonuçları olacak:

Samsung 4G Teknolojilerini Açıkladı
Samsung Electronics kısa bir süre önce gerçekleşen Samsung 4G Forum 2006 etkinliği çerçevesinde, 4G'ye yönelik teknolojisini tanıtmak için deneme amaçlı bir gösteri gerçekleştirdi. Samsung, ayrıca dünyanın ilk aktarma (handover) teknolojisini de tanıttı. Bu teknoloji 100 Mbps'lik süper hızlı mobil iletişimi saatte 60 km hızla giden bir araç içerisinde dahi kesintisiz kılıyor.

Gelişmiş bir kablosuz iletişim teknolojisi olan 4G, sabit mekanlarda 1 Gbps, hareket halindeyse 100 Mbps düzeyinde veri aktarım hızlarına erişebiliyor. 1 Gbps'lik hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, bir film CD'sini (800 MB) 5,6 saniyede veya 20 dakikalık bir HDTV yayını 12,5 saniyede aktarılabiliyor.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa