Pazar, Nisan 08, 2007

JIRA Nedir - I


Uzun zamandır bir çok blogumda JIRA ile ilgili örnekler vermiş fakat JIRA'yı detaylı olarak hiç anlatmamıştım. Bu sefer JIRA'yı, çarpıcı özellikleriyle anlatmaya çalışacağım.

JIRA, Atlassian firması tarafından geliştirilmiş web tabanlı bir İş, Hata Takip ve Proje Yönetim aracıdır. Her ne kadar öncelikle Yazılım Dünyasına hizmet eden bir uygulama gibi gözükse de kolay özelleştirilebilir iş akış sistemi, ekranları ve alanları sayesinde tüm sektörlerde ve departmanlarda kullanılabilecek bir uygulamadır.

  • Manage bugs, features, tasks, improvements or any issue
  • A clean and powerful user interface that is easy to understand for both business and technical users
  • Map your business processes to custom workflows
  • Track attachments, changes, components and versions
  • Full text searching and powerful filtering (customisable, saveable, shareable and subscribeable!)
  • Customisable dashboards and real-time statistics
  • Enterprise permissioning and security
  • Easily extended to and integrated with other systems (including email, RSS, Excel, XML and source control)
  • Highly configurable notification options
  • Runs on almost any hardware, OS and database platform
  • Web service enabled for programmatic control (SOAP, XML-RPC and REST interfaces)
  • and much more...
JIRA rakiplerine göre çok daha fazla zengin ve kolay kullanılabilir özellikler sunar. Bu linkten bahsettiğim zengin içeriğe ,daha detaylı bir şekilde göz atalabilirsiniz ama ben bloglarımda JIRA'nın diğer çarpıcı özelliklerine altyapısından başlayarak değinmeye çalışacağım.

Atlassian'ın Patronları
Atlassian 2002 yılında, Mike Cannon-Brookes ve Scott Farquhar isimli
2 Avusturalyalı genç girişimci tarafından kurulmuş. Bu genç girişimciler bizim bildiğimiz klasik patronlardan gerçekten çok farklılar. Bence JIRA'nın başarısının arkasındaki birinci neden bu patronlar. İnşallah hepimize böyle patronlar nasip olur. İzleyin ve görün :



Açık Kaynak Kullanımı
Atlassian firmasının tanıtımında şöyle bir cümle yer alıyor "Atlassian is a customer-driven software company, combining brilliantly simple tools with legendary service." İşte bu cümlede geçen nefis basit araçlar'la kastedilen açık kaynak uygulamalardır. JIRA altyapısında irili ufaklı yaklaşık 70 adet java tabanlı açık kaynak API kullanmaktadır.

Atlassian'cılar bu açık kaynak ürünleri çok güzel harmanlayıp muhteşem uygulamalar ortaya çıkarıyorlar. Felsefeleri ise gayet basit, yeni bir özelliğe ihtiyaç duyduklarında önce açık kaynak dünyayı araştırıyorlar bu konuda daha evvel bir ürün geliştiren olmuş mu diye. Eğer iyi kötü bir açık kaynak API bulurlarsa hemen destek (contribution) oluyorlar. Bu sayede hem kendi ürünlerini geliştirmede tasarruf etmiş, hem de destek oldukları açık kaynak ürünlerin gelişmesine büyük katkı sağlamış oluyorlar.

Mike Cannon-Brookes Commercial Open Source License Donations isimli blogunda bu stratejilerini çok güzel anlatmış. Ayrıca aşağıdaki bu grafikte JIRA'nın WEB-INF/lib klasörü altındaki jar dosyalarını kullanarak JarAnalyzer ile hazırladığım bağımlılık haritasını görebilirsiniz. Sadece JIRA'nın değil, açık kaynak dünyanın da API'lerini biribirine bağlayıp nasıl harika bir sinerji oluşturduğunu çok güzel göstermektedir.


Lisanslama Modeli
JIRA'nın çok kısa sürede tüm dünyada kullanılan başarılı bir ürün hale gelmesindeki en önemli etkenlerden birisi de sunduğu lisans ve fiyat modelidir. Atlassian firması JIRA'yı Standard ($1200), Professional ($2400) ve Enterprise ($4800) olmak üzere çok komik lisans bedellerine satmakta ve kaynak kodunu da yanında birlikte vermektedir. Üniversiteler gibi akademik alanda kullanacaklara bu fiyatlar % 50 indirimlidir.

Şimdi eminim XYZ firmasının $100.000'den başlayan fiyatla sattığı ürünlerle kıyaslayınca bu lisans ücretleri çok tuhaf gözüküyor. Aslında öyle değil. Atlassian altyapıda kullandığı açık kaynak ürünler sayesinde JIRA'yı geliştirme maliyetlerini düşürmüş, ayrıca 15-20 firmaya $100.000'a satmak yerine binlerce firmaya $1000 ile $5000 arasındaki herkesin kolaylıkla ödeyebileceği bir fiayata satarak sürümden kazanmış. Bu sayede müşterileri arasında Microsoft, NASA, Sony, Toyota gibi dünya devleri ile birlikte anı sanı duyulmamış 55 ülkeden 4100'ün üzerinde müşterisi bulunmakta.

JIRA lisans modelinde ayrıca çok harika bir iş daha yapmış her bir lisans için sınırsız kullanıcı, sınırsız CPU, sınırsız proje ve sınırsız issue imkanı sunmuş. JIRA'yı veya benzer bir tool'u kullanmamış olanlar bunun önemini tam kavramamış olabilirler ama özellikle dünyaca ünlü XYZ firmalarının ürünlerini kullananlar ne demek istediğimi hemen anlayacaktır.

Son olarak, Atlassian JIRA'yı "we are free, if you are free" prensipi ile
açık kaynak dünyaya ücretsiz vermekte ve bu dünyadan gelen geribeslemeler ile JIRA'nın kalitesini arttırmaktadır. Bir nevi açık kaynak dünya "kazan-kazan" prensibi ile JIRA'nın parasını testçilik ve analistlik yaparak ödemektedir.
To give back to the open source community (and hopefully improve the quality of those projects!), JIRA is free for any Open Source project to use.
There are a few requirements for an Open Source license, the main ones being:
  • Established code base
  • Publicly available project website
  • Using an approved open source license
İşte size JIRA kullanan birkaç meşhur açık kaynak proje:

http://jira.codehaus.org

http://jira.jboss.com
http://opensource.atlassian.com/projects/spring
https://issues.apache.org/struts
https://issues.apache.org/jira

Ayrıca Türkiye'den de JIRA lisansının alınmasına vesile olduğum meşhur Turquaz Muhasebe projesi mevcut:

http://jira.turquaz.com

JIRA ile ilgili anlatacağım daha çok şey var ve bunlar da bir blog'a sığmaz. Bir sonraki blogumda JIRA'yı anlatmaya devam edeceğim...

1 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Sonunda JIRA yazıları başladı ve buna en çok sevinen ben oldum herhalde.

Dediğiniz gibi başarının arkasında kurucuların zihniyeti büyük rol oynuyor. Youtube de atlassian firmasi ile ilgili çok güzel videolar var ve ne kadar güzel bir çalışma ortamına sahip olduklarını görmek mümkün.
İş vakti iş ,eğlence vakti eğlence. Umarım bu anlayış zamanla bizim ülkemizde de oluşur da insalar tüm günlerini iş ortamında boşboş oturarak öldürmek zorunda kalmazlar.

JIRA 'nın lisans ücretleri de çok iyi. Yanında kaynak kodunu da vermeleri kendilerine olan güvenlerini bir kez daha gösteriyor.

OBSS 'nin JIRA 'yı kullanmaya başlaması çok güzel bir hareket olmuş. Herhalde IBM ürünlerine ödedikleri paradan sonra JIRA 'nın lisans bedeli çerez parası gibi gelmiştir :)

JIRA ile ilgili yazılarınızı merakla bekliyor olacağaım.

Saygılarımla

10:13 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa