Pazartesi, Nisan 09, 2007

JIRA Nedir - II

JIRA'nın çok tutulmasının sebeplerinden biri de platform bağımsızlığı ve kolay kurulabilir olmasıdır. JIRA java tabanlı olması ve veritabanı bağlantısı olarak JDBC kullanması nedeniyle Java'nın çalıştığı tüm işletim sistemlerinde, hemen hemen tüm Uygulama Sunucularında ve Veritabanlarında çalışır.

Tüm bunların ötesinde JIRA'yı download ettiğiniz andan itibaren yaklaşık 5 dakika içinde çalışır bir duruma getirebilirsiniz. Eğer JIRA'nın standalone kurulumunu indirdiyseniz, bütünleşik Tomcat ve Hsqldb sayesinde JIRA otomatik bir şekilde kurulur ve çalışır hale gelir.

"Jira was simple to set up. I would say that it took me no longer than about 5 minutes to unzip the file (enterprise version), go to the web site to generate the enterprise trial license, and walk through the admin setup pages. After that, I created some users, a project, and an issue for my colleagues to work with. I was impressed with how easy all of this was. And that I did not need to read any documentation to do it. The forms are all self-documenting, which is the way it should be."

Michael W. Balk of AT&T Labs Research

Entity Engine

Bu yazıyı okuyanlar ve veritabanı bağımsız uygulama geliştirme konusunda pek tecrübesi olmayanlar JIRA'nın nasıl oluyor da tüm veritabanlarına destek verebildiğine şaşırmış olabilirler. İşte işin sırrı Apache Ofbiz 'in Entity Engine 'inde yatıyor.

Entity Engine sayesinde JIRA, kodlarında özel bir değişiklik yapmadan, sadece konfigürasyon dosyalarındaki değişiklikler sayesinde JDBC desteği olan tüm veritabanlarına bağlana biliyor. Ayrıca Entity Engine veritabanı güncellemelerini otomatik yapabiliyor. 4100'ün üzerinde müşterisi olan ve yaklaşık 2 ayda bir sürüm çıkaran bir firma için bu ne kadar önemli bir özelliktir bilseniz.

Why we chose the Entity Engine

We chose the EE over CMP or BMP entity beans because:

* it is more portable between application servers
* table schemas are automatically created and updated
* using the field type definitions, we can add support for new databases very quickly
* it is faster than most CMP implementations and has some nice caching features

Maintenance

Şimdi de bazılarınızın aklından "Kurulumu kolaymış, acaba bakımı da öyle mi" diye geçebilir. Merakınızı şu şekilde gidereyim. Sanırım yaklaşık 2 sene evvel JIRA 2.6 Standard Edition kullanıyorduk ve 3.1 Enterprise Edition'a geçmeye karar verdik. Tek yaptığım yeni versiyonu kurmak ve eski veritabanına yönlendirmek oldu. Eski sistemde bir sürü özelliştirme yapmamıza rağmen, yeni JIRA'yı çalıştırdığımda Tomcat'in konsolunda şöyle bir mesaj çıktı. "Yeni güncellemeler tespit ettim, lütfen biraz bekleyin..." Yaklaşık 5 dakika sonra yeni JIRA güncellemeleri otomatik olarak yapılmıştı. İnanın bana bu tecrübeye yaşayan bir tek ben değilim.

"We love JIRA. We are a small software company, and JIRA has helped with our quality and processes immeasurably. We were just audited by one of our customers (Fortune 100 Company) and were able to prove what we said by allowing them into our JIRA system... thanks.

We just upgraded to JIRA 3.2 Enterprise from 3.0.x. I wanted to share our experience.

Total time from download to install: 5 minutes.
Total down time for our users: 15 seconds.
Total issues with upgrade: 0."

Andrew Wertkin of Synapsis Technology

Backup/Restore

JIRA'nın muhteşem özelliklerinden biri de veritabanı bağımsız otomatik yedekleme sistemi. JIRA sizin belirleyeceğiniz periyodlarda özelleştirilmiş alanlar da dahil olmak üzere kendisine ait tüm tabloları xml formatında export eder ve zip'ler. Bu yedek dosyaları daha sonra istediğiniz veritabanına import edebilirsiniz.

"We had an interesting JIRA experience today. The building manager shut down the power without notifying us and the postgresql DB just disappeared. Due to an error in out backup script the DB wasn't included. Thankfully, the nightly JIRA created backup was there to save us - restore worked perfectly!"

Rob Harrop of Cake Solutions

JIRA'nın bu özelliğini ilk gördüğümde backup hızı ve kalitesi karşısında hayrete düşmüş ve hemen altyapıda ne kullandıklarını merak etmiştim. Ufak bir araştırmadan sonra XStream ismindeki müthiş bir open-source tool'u kullandıklarını gördüm.

Bu blog'da JIRA'nın yönetimsel güzelliklerine değinmeye çalıştım, bir dahaki blog'da artık fonksiyonel özelliklerine el atarız :)

3 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Sanırım USER-FRIENDLY dedikleri böyle birşey.
Bir ürünün tutulmasında kullanıcı dostu olması çok önemli. Hem de kullanacak kişi bir profesyonel yada bir end-user fark etmiyor. Kolay kullanım daima cazip geliyor.
Belki de o kadar hatalarına rağmen Microsoft ürünlerinden insaların vazgeçememsinin nedeni de budur.

Eski ayarların otomatik olarak import edilmesi en beğendim özellik oldu.

JIRA serisi çok güzel gidiyor ellerinize sağlık Mustafa Bey

Kolay gelsin

2:58 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

Ben de JIRA ile yeni basladigim sirkette tanistim, google da ne oldugunu ararken sizin blogunuzla karsilastim..Faydali bi yazi dizisi.. Ellerinize saglik ve de cok tesekkürler..

11:44 ÖÖ  
Blogger Nesrin Akın dedi ki...

Jira'yı sizin sayenizde tanıdım, hala öğrettiklerinizden faydalanıyorum. Çook teşekkürler.Ellerinize sağlık.

11:47 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa