Çarşamba, Nisan 11, 2007

Wimax HD TV

Uzun zamandır Wimax ile ilgili bir blog yazmıyordum. Bu aralar dünyada o kadar çok Wimax ile ilgili gelişme oluyor ki hangisini paylaşacağımı şaşırdım. Ama bugün okuduğum Wimax ile ilgili bir gelişmeyi sizinle paylaşmak istedim.

Kablosuz genişbant erişimin çok önemli olduğu ülkelerden biri olan Japonya'da geçenlerde Wimax ile ilgili bir demo gerçekleştirilmiş ve bu demoda 30Mbit/s ile high-definition televizyon yayını yapılmış:

At 30Mbit/s, demo of tweaked WiMax can stream high-def TV

Using a tweaked IEEE802.16e setup, Japan Radio Company (JRC) and Runcom Technologies recently showed HD TV video being transmitted at 30Mbit/s, which was more than enough throughput for the high-quality images.
The two companies combined their wireless expertise to create a base station and user terminals using WiMax IEEE802.16e-2005 on the 2.5GHz portion of the radio spectrum.



Yukarıdaki şekilde ise demoda kullanılan Wimax PC kartı ile Wimax Baz İstasyonu mevcut. (Yoksa kocaman cihazlar mı bekliyordunuz :) ) Wimax teknolojisi beklediğimizden hızlı gelişiyor, bakalım daha neler göreceğiz...

Etiketler:

3 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Merhabalar;

Wimax benim bu seneki seminer dersindeki sunum konumdu o günden beri ben de yakından takip etmeye çalışıyorum. Heyecan veirci bir teknoloji. Bu konuda ülkeimizde Süper online 'ın çalışmaları var diye biliyorum başka kimler neler yapıyor pek de birşeye rastlamadım.Ama HD yayının Wimax üzerinden yapılması çok güzel. böyle birşey de biz de Intel desteği ile Ankara dan köy okulları arasında Video konferans uygulamasıyla yapılmıştı.

Yeri gelmişken size sorayım: Acaba Wimax ile internetin bu kadar rahat erişilebilir olması Telekomünikasyon şirketlerini korkutuyor mu? Mesela ülkemizde adsl'in yaygınlaşması eminim ki telefon kullanımını azaltmıştır.

Kolay gelsin

7:56 ÖS  
Blogger Mustafa Tan dedi ki...

Selam İbrahim,

Wimax konusunda GSM operatörleri dahil hemen hemen tüm ISS'ler ufak çaplı testler yapıyorlar. Fakat bu çalışmalar maalesef çok yetersiz.

Bunda Wimax lisanslarının uzun bir süre daha dağıtılmayacak olmasının da etkisi büyük. Biliyorsun daha TK 3G lisanslarını vermedi.

Açıkça belli etmeseler de GSM'ciler Wimax'ten çekiniyorlar. Daha evvel yazdığım 2 blog'da bunun nedenlerini paylaşmaya çalıştım:

http://mustafatan.blogspot.com/2006/12/wimax-strengths.html

http://mustafatan.blogspot.com/2006/12/wimax-attractive-economics.html

11:02 ÖS  
Anonymous Adsız dedi ki...

arkadaşlar bende bu konuya deginim dedim GSM şirketleri girmiyor diyorsunuz ancak Türkcell Wimax teknolojisini göz ardı edemez.Turkcell kendi markası ile girmiyor ancak Telcom adı altında yan kuruluş şirketi ile test lisansını almış durumdadır.Avea ise hissesinin bircogu biliyorsunuz Türk Telekoma ait durumdadır.Türk telekom wimax teknolojisine girmiş durumdadır.Avea Aria ve Aycell yani Aria bölümü olan telekomunda sahibi şirket wimax teknolojisine girmiş durumdadır.Aycell kısmı yani devlet biraz uzak kalmış durumdadır.Vadafone ise şuanda wimax teknolojisinde biraz uzak kalmaktadırlar.Vadafone gelişi güzel hicbirzaman bir deneme vs girmemiştir.Nedeni ise vadafone dünyaca markalaşmış bir şirket ve o şirketin bir prensibi vardır.Bakın size bir örnek vereyim 2004 yılında UMTH adı altında 40-41 şirket girdi ancak suanda 3-5 şirket kaldı diger şierketler dagıldı peki boşamı gitti hayır.Büyük balıklar kücük balıkları kapdı.İletişim ve internet teknolojisi uzun vadeli bir yatırımdır.Özellikle Türkiye'de kesinlikle uzun vadeli ve belirli maddi kaynagı olmadıgı takdirde kesinlikle iş yapamaz.Vadafonede bu şirketlerden birisidir.Aynen telsimi almış oldugu gibi wimax lisanslarından düşen elenen bir şirketi kapar ve girer yani GSM girmiyor diye birşey söz konusu degildir.:)
Bende Wimax teknolojisine hayranım ve uzun süredir araştırmakta ve takip etmekteyimdir...

11:09 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa