Salı, Nisan 17, 2007

Free Wi-Fi

Bloglarımda Wimax ile ilgili gelişmeleri ve bilgileri paylaşmaya çalışıyorum. Hep Wimax'ten bahsederken, Wimax'in küçük kardeşi Wi-Fi'yi ihmal ettik. Halbuki yurt dışında özellikle mesh Wi-Fi konusunda büyük gelişmeler oluyor.

Örneğin Amerika'da Meraki isimli bir şirket mesh Wi-Fi hizmeti veriyor ve isterseniz sizi ortak yapıyor. Sistem şu şekilde işliyor; Öncelikle bir Meraki Mini (49$) veya Meraki Outdoor (99$) access point & repeater cihazı satın alıyorsunuz.


Extend wireless Internet access throughout your home in just a few minutes. You can use your own connection or pull in a wireless network if your city is broadcasting one.You can share Internet access with your neighbors by adding repeaters to your neighborhood, including the Meraki Mini Outdoor.

Ardından cihazın üzerindeki çok basit arayüzü ile çevredeki en yakın kablosuz internet hattına bağlanıyorsunuz. Eğer evde zaten bir fixed internet hattınız (Cable, ADSL, vs.) var ise bu cihaz yardımı ile bağlantınızı da paylaşabiliyorsunuz.

Manage your Meraki network with Dashboard. Make changes or updates, and keep an eye on your network at your own convenience. Or if you don’t feel like optimizing anything, sit back and relax—the network will take care of itself. You don’t even have to worry about the money. Use the Dashboard billing feature to set rates and collect automatic payments. Then figure out how cost-effective your network is with built-in revenue analysis. And if you have a business model, come back and check out figures any time to make sure everything is on track.

Böylelikle her abone aynı zamanda bir verici gibi davranıyor. O an hangi hat müsaitse onun üzerinde bağlantı sağlanıyor. Bir de Meraki şu an sadece San Fransisco'ya özgü bir free wi-fi sistemi kurmuş. Bu sistemde gönüllüler kullanıcılardan hiç bir bağlantı ücreti talep etmeden wireless repeater'ları ile bedava internet erişimi veriyorlar.

http://sf.meraki.net/
Meraki is teaming up with people in Alamo Square, Duboce Park, the Castro, and the Mission to start bringing free wireless Internet access to the city. As a neighbor, you can help the network grow by putting a Mini repeater in your front window, balcony, or roof. We're giving away the hardware and if you can place a repeater on your roof, we may set you up with a free DSL line as well.

Our goal is to connect the next billion people to the Internet by changing the economics of access. From time to time you might notice things like local advertising and search tools. These are things we're testing to determine the best way to roll out affordable wireless access to the rest of the world.


http://sf.meraki.net/overview adresinden canlı canlı şu an kaç kişinin bedava mesh Wi-Fi sisteminden yararlandığını, kaplama alanını, trafiğin byte cinsinden büyüklüğünü, vs. görebilirsiniz. Şu an sisteme kayıtlı gönüllü (repeater) sayısı 61, fakat 259 kişi daha başvurmuş sisteme dahil olmak için. Meraki'inin free Wi-Fi network'ü için hedefi 1000 repeater.

Benzer bir gelişme de İngiltere'den:

London becomes Europe's largest Wi-Fi hotspot

London is to become the biggest Wi-Fi hotspot in Europe when 350,000 city workers are given public wireless internet access. Next week, work will start on installing 130 base stations all around the City of London to offer public wireless internet connections. The stations will be dotted around the area in a mesh networking set-up which will span the entire Square Mile area of the capital.

Wi-Fi firm The Cloud will work together with local councils to extend the wireless network; when the work is completed London will have the largest Wi-Fi hotspot in Europe. The cost of unlimited access of the network will be set at around £12 per month. Initially the connection will only cover the central London areas of Soho, the Barbican and the City of London, but there are plans to extend the zone across the capital.



Şimdi bazılarınızın Türkiye'de bu konuda bir girişim yok mu diye sorduğunuzu hissediyorum. Bu konuda bir tek bildiğim Doğan Online'ın ADSL aboneleri için vereceğini duyurduğu Wi-Fi hizmeti:


EV DIŞINDA DA UCUZ, HIZLI ERİŞİM


Smile ADSL ile kullanıcılarına Türk Telekom'dan farklı hizmetler vermeyi hedeflediklerini bildiren Demir, abonelerin evlerindeki mevcut kullanıcı adı ve şifreleri ile Türkiye'de şu an 40 yerde bulunması planlanan 'hotspot' bağlantı noktaları çevresinde ucuz ve hızlı bağlantı kurabilmelerinin sağlanacağını kaydetti.

Demir, kablosuz network (Wifi) teknolojisine dayalı bu 'hotspot'ları ileride aşamalı olarak geliştirerek, büyük kapsama alanları oluşturmayı planladıklarını ve yalnızca evde kullanımla sınırlı ADSL sisteminin daha geniş kullanım alanı bulmasını sağlayacak bu sistemin pilot çalışmasını Bahçeşehir'de başlattıklarını dile getirdi.

''2007'de amacımız, tüketiciye geniş bandın kullanılabileceği katma değerli servisler götürmek'' diyen Demir, 2007 sonuna kadar 350 bin ADSL, 35 bin (Wifi) abonesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.


Acaba yazılım dünyasındaki açık kaynakçıların yaptığı gibi, açık Wi-Fi'ciler de Telekom devlerine kafa tutabilecekler mi? Gelecekte kablosuz iletişimde hangi teknoloji (GSM, 3G, Wi-Fi, Wimax, vs.) hakim olacak? Sanırım bekleyip göreceğiz.

Etiketler: , ,

3 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Merhabalar Mustafa Abi;

Acaba Wi-Fi 'ye yatırım yapmak şu aşamada ne derece akıllı bir davranış olacak onu merak ediyorum.

Gerçi her teknolojiyi GEÇ ELDE EDEN bir ülke olduğumuzdan başkaları Wimax ile rahat rahat internet hizmeti alırken bizlerin daha uzun süre Wi-Fi ile cebelleşeceğimiz aşikar. O nedenle DOĞAN 'ın bu alanda yatırım yapması mantıklı gibi de düşünülebilir.

Bir de böyle bir yapıda güvenliği nasıl sağladıklarını da merak ettim. Biraz da kullanıcıların bilinçli olması lazım diye düşünüyorum.

Ben Wimax 'a güveniyorum , Intel nasılki Centrino platformuyla Wi-Fi sürecini hızlandırdıysa Wimax kartları ve Wimax destekli Mobil cihazları ile Wimax 'a geçişi de hızlandıracaktır diye düşünüyorum.

Kolay gelsin

NOT: Yeni tema daha ferah ve daha güzel olmuş. Hayırlı olsun.

7:14 ÖS  
Blogger Mustafa Tan dedi ki...

Selam İbrahim,

Wimax cihazları ve standartları henüz oturmuş durumda değil. Ancak 2008 ile birlikte yavaş yavaş yaygınlaşacak.

Wi-Fi donanımları ise şu an çok ucuz ve herkesin laptop'unda mevcut. Ayrıca Wi-Fi lisans gerektirmiyor.

Güvenlik olayına gelince, şu an laptop'un wireless'ını açınca bir sürü kablosuz ADSL modem sinyalı alıyorum ve hepside şifreli. Bunlar ne kadar güvenli ise bu sistem de o kadar güvenli :)

10:07 ÖS  
Anonymous site kur dedi ki...

Sitenizde çok ama çok güzel içerikler yayınlıyorsunuz.
Teşekkürler değerli admin!

7:17 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa