Confluence - I
Daha evvel JIRA'yı tanıtıcı birçok blog yazmama rağmen yine Atlassian firmasının bir ürünü olan Confluence'dan detaylı bir şekilde hiç bahsetmemiştim. Bu blogumda, bence dünyanın en iyi Wiki uygulaması olan Confluence'u anlatmaya çalışacağım.
Confluence'un organizasyonunuza sağlayacağı katma değeri anlayabilmek için öncelikle Wiki kavramından haberdar olmanız gerekiyor. Eğer wiki kelimesini daha evvel hiç duymadıysanız öncelikle aşağıdaki kısa video'yu mutlaka izleyin:
Wikis in Plain English
Confluence aslında http://en.wikipedia.org gibi implementasyonları bulunan açık kaynak wiki uygulamalarının daha kurumsal, daha yetenekli olan bir versiyonu.
Confluence kısaca bilgi, doküman, haber, vs. paylaşım portal'ı. Confluence'u kullanarak ister şirketinizin web sitesini hazırlayabilir, isterseniz ürünlerinizin dokümantasyonunu yapabilirsiniz. Tabii ki tüm bunları sanki Microsoft Word kullanıyormuşsunuz gibi zengin ve kullanımı çok kolay bir arayüzle gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz aşağıdaki linkteki kısa video'yu izleyerek Confluence ile neler yapabileceğinizi hemen görebilirsiniz.
http://www.atlassian.com/software/confluence/videos/overview/overview.jsp
Confluence'un diğer wiki uygulamalarından ayrılan en temel özelliklerini de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Confluence'un en çarpıcı özelleklerinin başında sayfa hazırlamanın kolaylığı gelmektedir. Sayfalarınızı ister wiki editörü isterseniz de WYSIWYG editörü kullanarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bu sayfaların sadece istediğiniz kişiler tarafından görülmesini ve değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.
- Atlassian'ın tüm ürünlerinde olduğu gibi Confluence da Java tabanlı olup her işletim sisteminde ve veritabanında çalışmaktadır. Demo amacıyla son versiyonunu indirip 5 dakika içerisinde çalışır hale getirebilirsiniz. Confluence'un kullanımı olduğu kadar kurulumu ve yönetimi de çok sade ve kolaydır. (Confluence Kurulum Dokümanı)
- Confluence'un küçükten büyüğüne her müşteriye aynısını uyguladığı, kullanıcı bazlı çok basit bir lisanslama modeli vardır. 25 kullanıcılı bir lisans 1200$ iken sınırsız kullanıcılı lisans ücreti 8000$'dır. Eğer ticari bir firma değilseniz ve açık kaynak bir uygulama için kullanacaksanız o zaman hiç bir lisans bedeli ödemeden Confluence'u kullanabilirsiniz.
- Confluence bir çok dış sisteme çok rahatlıkla entegre olabilmektedir. Örneğin RSS pluginleri sayesinde Confluence'u RSS Reader veya Feeder olarak kullanabilirsiniz. (Örnek bir RSS Reader sayfası) Ya da SOAP veya XML-RPC servislerini kullanarak kendi geliştirdiğiniz uygulamaları Confluence ile entegre edebilirsiniz. Benim favorilerim arasında ise Confluence-JIRA entegrasyonu yer almaktadır. (Örnek bir Confluence-JIRA entegrasyonu sayfası)
- Confluence, düşük lisans bedeli, daha fazla müşteri felsefesi ile satışa sunulduğu için dünya üzerinde 65 ülkede 3200'den fazla firmada kullanılmaktadır. Bu da ürünün daha fazla test edilmesine ve gelişmesine neden olmaktadır. Confluence her ay çıkan sürümleriyle (ve sorunsuz güncellemeleri ile) beklentilerinizi daha oluşmadan karşılamaktadır. Herhalde, IBM dahi Confluence kullanıyor desem, ürünün kalitesi hakkında bir ipucu vermiş olurum.
- Confluence'un harika bir dokümantasyonu mevcuttur. Organizasyonunuzda herhangi biri Confluence'un kurulumunu ve yönetimini yapabilir. Bir sorun yaşadığınızda herhangi bir firmadan destek almanıza gerek kalmaz. http://confluence.atlassian.com/display/DOC ve de http://jira.atlassian.com/browse/CONF adresleri ihtiyacınız olan tüm desteği sağlayacaktır.
- Confluence'un müşterileri tarafından da geliştirilen ve sürekli büyüyen harika bir Plugin Kütüphanesi mevcuttur. Pluginler sayesinde Confluence'un yetenekleri sürekli artmaktadır. İsterseniz siz de kendi pluginlerinizi yazabilirsiniz. Confluence'un en güçlü yanlarından biri olan plugin olayına sonraki bloglarımda daha detaylı değineceğim.
- Confluence'un görselliği yüksek ve çok çeşitli metin formatlama özellikleri vardır. Sayfalarınızdaki java, sql, xml gibi farklı yapıdaki yazıları, farklı görünecek şekilde formatlayabilirisiniz. Bu da yazılarınızın kullanıcılar üzerindeki etkisini arttıracaktır. (Formatlı Yazı Örneği)
- Confluence'un Apache Lucene tabanlı harika bir arama motoru vardır. Confluence içinde yer alan herhangi bir bilgi attach'lenmiş word veya excel içinde dahi olsa mutlaka listelenir.
http://www.atlassian.com/software/confluence/features/default.jsp
Confluence ile ilgili sonraki bloglarımda daha çok orijinal Confluence Pluginler'inden ve Confluence'un yönetimi ile ilgili püf noktalarından bahsetmeye çalışacağım. İsterseniz aşağıdaki Confluence kullanım demosunu izleyerek ürün hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Atlassian Jolt Submission - Confluence
Etiketler: Atlassian, Confluence
6 Yorum:
Sonunda beklenen yazı geldi. Gerçekten keyifli bir yazı dizisi olacak diye düşünüyorum.
Aslında örnek bir kullanım için Open Sourcian's Personal Wiki adresi de ziyaret edilebilir :)
Selamlar...
Selam Mustafa,
Confluence gibi wiki sayfası yazma ile blog yazma arasında o kadar ince bir çizgi var ki, bunu iyi anlayamazsak, bunlardan birini yapmayı yük olarak görebiliriz. Bu arada kurulumdan sonra WYSIWYG ile ilgili bir sorun ile karşılaşırsanız, mesela hiç görememek gibi, bununla ilgili Confluence WYSIWYG sorunu yazısına bir göz atabilirsiniz.
Eline sağlık,
Urunun harika olmasinin yanisira , su anda 10 kullanici icin fiyati 10 USD.
merhaba mustafa bey bir sorum olacaktı confluence a eklediğimiz pdf word gibi belgeler nerede saklanıyor pc de aradım taradım bulamadım da yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
merhaba,
Peki Confluence da döküman yönetim sistemini hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?
Cevaplarınız için teşekkürler şimdiden..
Teşekkürler Başarılı bir yazı olmuş Mustafa Bey
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa