Cuma, Nisan 20, 2007

Intel gives up on 3G

Ericsson geçtiğimiz ay Wimax'e artık yatırım yapmayacağını açıkladığında açıkçası hiç şaşırmamıştım:

Ericsson gives up on WiMAX
"Ericsson has chosen as of December 2006 to discontinue development in WiMAX infrastructure."

Çünkü Wimax'in yaygınlaşması Ericsson gibi GSM devlerinin pek işine gelmiyordu. Wimax demek, genişbant mobil iletişim pazarının Amerikan kökenli şirketlerle (Motorola, Intel, vs.) paylaşılması demek olduğu için Ericsson, Wimax'i kendi eliyle büyütmek istemediği için tamamen yüzünü 3G'ye çevirdi.

Ericsson'un açıkça pozisyonunu belli etmesinden sonra Wimax'in en büyük destekçisi olan Intel de artık açık açık 3G'ye yatırım yapmayacağını açıkladı. Bakın geçtiğimiz günlerde Mooly Eden (General Manager of Intel's Mobile Platforms Group) bir söyleşide neler söylemiş:

"You're not going to get a 3G solution from Intel, There are 3G solutions from third parties, but if you look at 3G adoption, it's still a one-digit attach rate. We are going to focus on WiMax, which we believe will be a more pervasive solution, and we are trying to work with the ecosystem to accelerate it worldwide."

"When we launched Centrino in 2003, the attach rate of Wi-Fi was 15 per cent," he said. "Now the attach rate is more than 95 per cent. In the US, by 2008, we are going to have more than 100 million people covered with WiMax."

Diğer bir GSM devi Nokia ise bu rekabette hala tarafsız bir resim çizip, hem Wimax'e hem de 3G'ye destek vereceğini söylüyor. Samsung ise özellikle UMPC'lerle Wimax'in en büyük destekçilerinden.

Bakalım 3G vs. Wimax rekabetinden kimler kazançlı çıkacak.

2 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Acıkcası ben de geleceği Wimax^'de görüyorum. Intel 'in Centrino ile verdiği örnek gerçekten de Wimax ile tekrar edecek gibi görünüyor.

Wimax forum acaba ürünlere sertifika vermeye başladı mı? Bir bilginiz var mı bu konuda

4:23 ÖS  
Blogger Mustafa Tan dedi ki...

Selam İbrahim,

Evet başladı. Aşağıdaki linkten bu ürünleri inceleyebilirsin:

http://www.wimaxforum.org/kshowcase/view

7:45 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa