Cumartesi, Nisan 28, 2007

Wimax nereye koşuyor?

Geçtiğimiz hafta Wimax ile ilgili önemli gelişmeler oldu, kısaca hepsine bir gözatmakta fayda var.

İlk önemli gelişme Amerikan Ordusunun da Wimax’i Samsung ile birlikte şu an test ediyor olması. Eğer olumlu sonuçlanırsa askeri iletişimin Wimax üzerine taşınma ihtimali var. Tabii bu da yaklaşık 3 milyar dolarlık bir pazar demek. Bence Amerikan ordusu da Wimax üzerine yatırım yaparsa, Wimax’i kimse tutamaz.

US Army to evaluate Mobile WiMax use
Mobile WiMax is a version of WiMax designed to provide high-speed broadband connections for users while they are on the move. The Army's tests will take place at the Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance (C4ISR) On-The-Move experimentation facility, in Fort Dix, New Jersey, the South Korean company said.

Wimax ile ilgili haberler hep olumlu olacak değil, biraz da olumsuzları paylaşayım istedim. Wibro Kore’de Haziran 2006’da devreye girmesine rağmen abone sayısı bugüne kadar ancak sadece 1000’e ulaşabilmiş.

Is WiBro a success or a failure ?
According to some news sources, Korea Telecom's WiBro (which stands for Wireless Broadband) will be expanding its service to cover all parts of Seoul including subway lines. WiBro is Korea's WiMAX compatible wireless internet platform. The service provides users with approximately 1-3 Mbps and mobility of up to 120kph.

What troubles me is when the WiBro service was introduced back in June of 2006, KT only got 1,000 customers in the first six months. This is most disappointing to say the least. One would expect consumers' to line up for such a service, which provides wireless connectivity on the go. The problem may lie in the marketing methods used and promoted by Korea Telecom.

Kore'deki Wimax'ın başarısız olması ile ilgili benim de birkaç naçizane tespitim var, bunları paylaşmak istedim:

a) Koreliler genç nüfusları nedeniyle yüksek hızlı internet erişimine çok önem veriyorlar bu yüzden evlerdeki sabit internet hızları ortalama 10Mbit. Wibro’nun hızı ise max 3Mbit. Ben de olsam 10Mbit’i bırakıp 3 Mbit’e tenezzül etmem. Bir de Fransa’daki gibi ayda 40$’a 50Mbit fiber erişim verirlerse hiç etmem.

50 Mbps for $40, but in France
Neuf Cegetel, the French competitive telecom carrier has just started selling a 50 megabits per second fiber-to-the-home connection that costs about 30 Euros (about $40) a month. In comparison, 50 Mbps costs a while lot of money in the US. Verizon, Surewest and Cablevision are three companies currently offering 50 megs at a wallet-ripping price. For $40 you get somewhere between 3-to-6 Mbps (voice and television not included) from most carriers in the US.

Neuf’s service is currently available in select parts of Paris & Pau (a town in the very south of France) and also includes VoIP and HD & Regular TV over IP services. The company is also in talks to buy the Club Internet broadband business from Deutsche Telekom. It it adds 600,000 Club Internet customers, then Neuf will become the #2 broadband provider in France, behind Orange, which has 4.2 million subscribers.

b) Bence Wibro’unun Kore’deki satış modeli hatalı, Wibro mevcut sabit hat abonelerine bir ek özellik olarak sunulmalıydı. Örneğin aylık ilave 10$ ödeyene, sabit 10Mbit erişiminin yanında 1Mbit Wibro gibi.

c) Son olarak yüksek hızlı kablosuz mobil iletişimin önündeki en büyük engel bence hal pil ömürleri. Bağlantı hızlarımız istediğimiz kadar hızlı ve ucuz olsun, elimizdeki cihazlar bu kapasiteyi dolduramadığı sürece bir anlamı olmayacaktır. Bildiğiniz gibi geçenlerde Samsung Q1 isimli UMPC’yi satışa sundu. Bir forumda bu cihazı tecrübe etmiş birinin yorumlarını aynen paylaşıyorum:

UMPC vs Tablet PC
I have been an active user of the Tablet PCs for the past 3 years, I have owned the Compaq, acer, gateway, fujitsu and Toshiba. Currently using an Acer C110, great size and keyboard for data entry. I was excited when I first read about the UMPC, especially when I saw the price compared to the Tablet's.

Well I got my first UMPC a couple weeks ago (Samsung Q1) and couldn't be more disappointed. There is no comparing the two computer they're different and have different uses. The Samsung is to big to be portable to small to be useful, the onscreen touch keyboard gave me cramps in both hands. The 1 hour battery life (teorikte 3.5 saat) was a joke, and the startup and restart speed was horrible (5 minutes). I did use it with Microsofts streets and trips with a USB GPS receiver which would have been great had the battery not died 20 minutes from my destination. All is all a great concept, which needs major improvements in speed, battery life and text input as well as an operating system optimized for the UMPC not the tablet pc. Oh yeah and what happend to the original price point of $500.00 the Samsung cost me $800.00 on Ebay.

Aslında Wimax'in geleceği ile ilgili endişe edecek çok bir durum yok. Pil meselesi 3G'nin de büyük sorunu. Satış modeli düzgün seçilirse bence Wimax her yerde başarılı olur.

Etiketler: , ,

2 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Mustafa Abi Merhabalar;

Eğer Amerikan Ordusu Wimax'a yatırım yaparsa dediğiniz gibi artık Wimax'in gelişimi daha da hızlanır.

Özellikle güvenlik konusunda ciddi çalışmalar yapılacağını düşündürdü bu gelişme bana.

Bakalım 3G taraftarları nasıl bir adım atacaklar.
Öte yandan pil ömrü malesefki hep teoride kalıyor ama Intel bu konuda Wimax'in yaygınlaşmasını artırmak için pil sorunu için de çözümler üretecektir.

Gerçi her platform çıktığında "GELİŞMİŞ PİL ÖMRÜ" diye başlıklar atıyorlar ama lafta kalıyor.

Artık Wimax 'i buradan takip eder oldum.
Çok teşekkürler

Kolay gelsin.

11:33 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Merhabalar Mustafa bey
ABD ordusunun wimax üzerinde calışması gercektende çok güzel ancak bizim ülkemizdede hafife alınacak derecede bir çalışmama yok söz konusu degil.
Öncelikle biraz bahsedeyim...Türkiye'de wimax teknolojisi üzerine yaklaşık 20 şirket Telekoominikasyon Kurumundan test lisansı aldı.Dogan holding,Atlas On-Line,Süper On-Line,Koc net,Nokia vs vs şuandada halen testler devam etmektedir.Wimax teknolojisi telefondan tutun IP TV gibi elektronik her alanda yaygın durumdadır.Fransa fiberoptikden hızları ne olursa olsun onlar zamanında yeteri kadar alt yapı yapmış ve müşterilerine mükemmel anlamda hizmet vermektedir.Türkiye şuanda kagnı hızında calışan internet alt yapısı ile dünyada ilk 10'da girmeyi başaran bil ülkedir.Wimax teknolojisi Türkiye'ye geldigi takdirde kagnıdan inip ferrariye binmek gibi bişi olacaktır.Bizim toplumumuz teknolojiye okadar düşkündürki devamlı yenisini hızlısını almak için yarışır.Üretmez yada yeni bir ürün sunmaz ançak teknolojide bir önde olan teknolojiler kısa sürede öne gecebilmektedir.Türkiye kablosuz teknolojide kafkaslar ve ortadogunun başkenti anlamındadır.Şuanda savaşla içinde bulunan Irak wimax teknolojisi icçin calışmalar başlatmış durumda diger yanda dogumuzdaki Ermenistan da sanırım lisanslamalara kısa bir süre sonra gececektir.Wimax teknolojisi bir anlamda Türkiye'de internetin ve teknolojinin reform gibi bir hal almasına neden olacaktır.Wimax lisanslamasındaki şuanda tek sorun lisanslamanın ne tür yani ulusalmı yerelmi verilmesi gündemde.Yerel verilen lisanslarda sorunlar cok fazla olacagından dolayı benim kanaatim ulusaldır.Yerel lisansların başını wimax sinyalleri almaktadır.Wimax 50 km gibi bir alanı kapsamasıdır.Buda suca davetiyedir.
Şuanda İsrail Alvarion ürünleri ile tüm kenti ambulans ve polis gücleri icin cepe cevre sarmış durumdadır.Alvarion ürünleri ile wimax teknolojisi ilk olarak Fransa bisiklet turunda gündeme gelmişti.Hergecen gün gelişen teknoloji ile internet ve iletişim artık neyi takip edecegimiz konusunda zorluk cekmemize sebebiyet vermiştir.Turkcell Türkiye capında yaklaşık 15 bin baz istasyonu avea ise 12 bin baz istasyonu gibi bir rakama ulaşmıştır.Kablosuz teknolojinin en kötü yanıda budur.GSM her 12-15 km arasına baz istasyonu kurmakta ididler.Wimax'de ise 50 km de bir baz istasyonu kurulmaktadır.
Buda en azından görüntü kirliligini birnepzede azalta bilir.
Kolay gelsin...

11:00 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa